Preskoči na glavno vsebino

Center za socialno delo Dolenjska in Bela Krajina Enota Trebnje

  • Goliev trg 11,
    8210 Trebnje
  • T: 07 348 15 70
  • F: 07 348 15 80
  • E: gpcsd.treb@gov.si

Obvestila

ZAKLJUČEK PROJEKTA VNRC VEJAR

Objavljeno: 04. 10. 2021

Center za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, enota Trebnje je s septembrom zaključil štiriletni projekt Večnamenski romski center Vejar, ki se je izvajal v odbodbju od 1.10.2017 do 30.9.2021. Projekt sta financirala Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad. S projektom smo želeli utrditi zavest pri pripadnikih romske skupnosti, da so sistemi izobraževanj in usposabljanj ter zaposlitev koristni in potrebni za dvig življenjskega standarda, da je na podlagi osebnega angažiranja mogoče osebno rasti in izstopiti iz kroga revščine, ne da bi pri tem morali spremeniti kulturno identiteto. Poskušali smo okrepiti povezanost in vključenost pripadnikov romske skupnosti v okolje in odpravljati predsodke. Izvedli smo preko 150 delavnic o različnih aktualnih temah, številne krajše delavnice in dnevno nudili pomoč in informiranje romske skupnosti neposredno v naselju. Ob zaključku projekta se zahvaljujemo vsem posameznikom in organizacijam, ki ste pomagali in sodelovali pri izvajanju projekta.

OBISK ROMSKEGA NASELJA PUŠČA

Objavljeno: 29. 09. 2021

Ker se program VNRC Vejar zaključuje, smo se odločili, da obiščemo Prekmurje in tamkajšnje Romsko naselje Pušča. Želeli smo spoznati dejavnosti in način dela ter na ta način primere dobrih praks vpeljati tudi na naše območje. Nekateri pripadniki romske skupnosti so se izleta z veseljem udeležili ter tako spoznali tudi drugačen način življenja brez izgube kulturne identitete. Ogledali smo si tamkajšnji vrtec, ki deluje že skoraj 60 let. Romski svetnik nas je vodil skozi naselje in nam predstavil posebnosti, ogledali smo si večnamensko dvorano in prostore društev ter krajevne skupnosti. Pot smo nadaljevali v Mursko Soboto, kjer ima sedež Zveza Romov Slovenije in Romski informativni center Romic. Predstavniki so nam pokazali njihovo delo, sledila pa je diskusija o romski problematiki v Prekmurju in v jugovzhodni Sloveniji. Sprehodili smo se tudi skozi Evropski muzej romske kulture in zgodovine, spoznali poklice, ki so jih romi opravljali nekoč, romska tradicionalna oblačila in ostale predmete, ki povedo veliko o romski kulturi. Razšli smo se z željo, da se tudi v bodoče še srečamo, bodisi na Dolenjskem ali v Prekmurju.

Dejavni tudi v času epidemije

Objavljeno: 27. 05. 2021

Večnamenski romski center Vejar tudi v času epidemije, v skladu z upoštevanjem vseh varnostnih in higienskih navodil ter priporočil, ki veljajo za zajezitev Covid-19, izvaja delavnice in aktivnosti. Zelo zanimive so bile delavnice z naslovom »Osebni podatki«, »Pasti interneta« in »Spoznajmo računalnik«, ki smo jih izvedli v marcu in aprilu 2021.