Preskoči na glavno vsebino

Center za socialno delo Pomurje

  • Slovenska ulica 41
    9000 Murska Sobota
  • T: 02 58 58 540
  • F: 02 58 58 550
  • E: gp-csd.pomur@gov.si

Izjava za javnost ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in deklicami

Objavljeno: 27. 11. 2020

Izjava za javnost ob Mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami in deklicami

Generalna skupščina OZN je 17. decembra leta 1999 razglasila 25. november za mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. S tem dnem se tako vsako leto začenjajo dnevi akcij proti nasilju nad ženskami, ki se končajo z 10. decembrom, svetovnim dnevom človekovih pravic. Dne 24.11.2020 smo na PU MS izvedli prvi spletni seminar z naslovom »Širši pogled na problematiko nasilja v družini«, ki je sovpadal z Mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami.

Strokovno srečanje, ki je tokrat prvič potekalo po spletu, je bilo namenjeno vsem, ki se pri svojem delu soočajo s problematiko nasilja v družini. V prvi vrsti so policija, centri za socialno delo, sodišča, zdravstvo, zaposleni v šolstvu in vrtcih, nevladne organizacije tisti, ki se pri svojem delu prvi srečujemo s problematiko nasilja v družini. Cilj posveta je bil poglobiti znanje o problematiki nasilja v družini z namenom učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi.

Strokovno srečanje je pripravila Skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, ki je organizirana pod okriljem Centra za socialno delo Pomurje in Policijske uprave Murska Sobota. Srečanje sta vodila stalna člana te skupine, Saša Car (koordinatorica za preprečevanje nasilja, CSD Pomurje) in Boris Rakuša (samostojni policijski inšpektor, PU Murska Sobota). Namen strokovnega srečanja je bila krepitev medsebojnega sodelovanja, ki zaradi vse bolj pereče problematike nasilja v družini ne sme biti samo izziv policije in centrov za socialno delo.

Z zanimivimi prispevki so se pridružili prof. dr. Branko Lobnikar, ki nam je predstavil svojo raziskavo, ki je temeljila na mnenju žrtev nasilja v družini o prvih posredovalcih. Doc. dr. Tina Bregant se nam je pridružila s prispevkom Razkrito in skrito nasilje v družini v katerega so vpleteni otroci, o vplivih na otrokov razvoj ter o COVID-19 kot lakmusov papir in dogajanju v družini in družbi. Prof. dr. Matej Tušak je predstavil Razvoj agresivnega vedenja in stres ter učinkovito soočanje s stresom. Nedvomno so bili vsi prispevki zelo dobrodošli in so nam odprli še drug vidik soočanja s problematiko nasilja v družini.

Strokovno srečanje smo zaključili z obljubo, da se naslednje leto spet srečamo, saj nam navedeni dogodki širijo obzorja znanja in krepijo naše skupno sodelovanje.

Sandra Fekonja
Direktorica CSD Pomurje