Preskoči na glavno vsebino
Logotip Centrov za socialno delo Slovenije

Centri za socialno delo Slovenije

Ali se humanitarna pomoč šteje kot dohodek pri odločanju o socialnih transferjih?

Objavljeno: 08. 08. 2023

Organizacije, ki želijo posameznikom nakazati denarna sredstva, da bi jim tako pomagali pri sanaciji poplave, naj zelo jasno napišejo namen porabe sredstev.

V teh dneh številne humanitarne organizacije zbirajo sredstva za pomoč ljudem, ki jih je prizadela katastrofalna poplava. V zvezi s tem želimo poudariti, da se vsaka takšna pomoč lahko šteje kot dohodek družine in tako vpliva tudi na višino socialnih transferjev, če ni določen namen porabe sredstev.

Zato je zelo pomembno, da organizacije, ki želijo posameznikom nakazati denarna sredstva, da bi jim tako pomagali pri sanaciji poplave, zelo jasno napišejo namen porabe sredstev; na primer sanacija po poplavi, sanacija strehe, nakup oken, vrat in podobno

Poudarjamo: Če je humanitarna pomoč dodeljena v fizični obliki (na primer paket za prehrano, invalidski voziček ) ALI v obliki denarnih sredstev, za katere je organizacija določila namen porabe sredstev (na primer sanacija po poplavi, sanacija strehe in podobno) ALI pa znesek denarnih sredstev ne presega meje preživetja (456,34 evra za samsko osebo oziroma 1279,69 evra za štiričlansko družino), se v skladu z veljavno zakonodajo ne šteje kot dohodek.

Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS) v prvem odstavku 12. člena namreč določa, da se kot dohodek upoštevajo:

Vir: https://www.gov.si/novice/