Preskoči na glavno vsebino
Logotip Centrov za socialno delo Slovenije

Center za socialno delo Severna Primorska Enota Idrija

  • Vojkova ulica 4a,
    5280 Idrija
  • Telefon: 05 373 46 00
  • E-pošta: gpcsd.idrij@gov.si

Programi enote Idrija

Delavnice za mlade

V programu Delavnice za mlade se izvajajo preventivne aktivnosti, katerih namen je svetovanje in pomoč mladostnikom pri prepoznavanju in reševanju osebnih in socialnih stisk ter konstruktivnemu reševanju situacij s katerimi se na poti odraščanja srečujejo tako v družini, kakor tudi v širšemu socialnemu okolju. Usposablja se jih za prepoznavanje lastnih občutkov in doživljanj ter podpira razvoj sposobnost obvladovanja psihosocialnih težav in iskanje pomoči, kadar je potrebno.

Delo poteka v manjših skupinah v obliki pogovorov, iger vlog, socialnih iger in drugih aktivnosti, preko katerih obravnavamo različne vloge v katerih se mladostniki znajdejo, njihove naloge, težave in izzive s katerimi se srečujejo na poti odraščanja. Mladostnike spodbujamo, da spregovorijo o družini, o prijateljstvu, o drogah, alkoholu in zasvojenosti, o nasilju, o težavah v medosebnih odnosih, o komunikaciji, o vrednotah, o šoli, o strahovih, o tem kaj želijo biti ko odrastejo, o starših, o sreči,… Namen programa je preventiva pred socialno izključenostjo, težavami v medosebnih odnosih, dvig samozavedanja ter zmanjševanje tveganih vedenj mladostnikov.

Izvajalci programa so strokovni delavci na enoti Idrija, ki v sodelovanju s svetovalnimi službami, glede na izražene potrebe izvedejo delavnico v trajanju ene ali več šolskih ur v prostorih osnovnih šol v občinah Idrija in Cerkno.

Kontakt:

Lara Bevk,
tel.: 05 37 34 609, 041 290 661
e-mail: lara.bevk@gov.si

Dnevni center za otroke in mladostnike Idrija

Dnevni center za otroke in mladostnike Idrija se izvaja kot preventivni socialnovarstveni program. Nahaja se na Ul. IX. korpusa 17 v Idriji (vhod z leve, prvo nadstropje). Namenjen je otrokom in mladostnikom iz občin Idrija in Cerkno, starim 6 – 18 let. Odprt je vsak delovni dan med 12. in 16. uro.

Sodelavci Dnevnega centra in prostovoljci nudimo pomoč pri domačih nalogah in učenju, omogočimo uporabo računalnika za namen šolskega dela, in iskanje informacij po spletu. V prostem času nam nikoli ni dolgčas, saj se med seboj družimo in spoznavamo ob različnih igrah in delavnicah (športnih, ustvarjalnih, kuharskih, pogovornih…), priložnostno pa se odpravimo tudi na kakšen izlet.

Vse naše aktivnosti so namenjene izboljšanju pogojev za otrokov razvoj v družini, vključevanju v socialno okolje, razvijanju delovnih navad, prevzemanja odgovornosti, učenju socialnih veščin in komunikacijskih spretnosti, aktivnemu preživljanju prostega časa in preprečevanju odklonskega vedenja.

Prvič se lahko otroci in mladostniki oglasite skupaj s starši, da vam podamo vse potrebne informacije in vas seznanimo z našim programom.

Kontakt:

Vesna Zajc Mlakar, strokovna delavka
Tel.: 031 635 070
E- mail: dc.idrija@gmail.com

Skupina za osebe s težavami v duševnem zdravju

Skupina za samopomoč je namenjena osebam, ki imajo težave v duševnem zdravju, bi se rade družile, spoznavale nove ljudi in aktivno preživljale čas.

Cilj programa je izboljšati kakovost njihovega življenja in jim omogočiti varen in zaupen prostor za pogovor o težavah in stiskah.

Skupina je razdeljena na dva dela, s starejšimi se srečujemo dvakrat mesečno, ob četrtkih med 9. do 10 uro, z mlajšimi člani pa enkrat na mesec, ob četrtkih med 10. in 11. uro, v prostorih Centra za socialno delo Severna Primorska, enota Idrija. Določene aktivnosti potekajo za vse uporabnike v eni skupini.

Kontakt:

Urška Hvala, tel.: 05 373 46 16
Tanja Vidmar, tel.: 05 37 34 613